LMB Prins TimbersportS evenement

lmb Prins

timbersports

evenement

Op zaterdag 23 april hebben we, door sponsoring van LMB Prins, de Benelux top van de hout-hak-sport in Dalfsen. Het doel van deze wedstrijd is, om met vijf disciplines, je te plaatsten voor het Benelux kampioenschap in september (Biddinghuizen). Deze sport is overkomen waaien in 2001 vanuit Amerika en is in populariteit groeiende. Misschien heeft u het al eens gezien op Eurosport, nu krijgt u live de kans om de spaanders te zien vliegen!

De disciplines zijn onderverdeeld in 3 hak onderdelen en 2 zaag onderdelen. Hier onder ziet u een beschrijving van de disciplines die deze dag aan u worden gepresenteerd.

 

De dag zal afgesloten worden met een spectaculaire estafette waarbij twee teams  alle disciplines weer afwerken. Snelste klaar? winnaar!

Underhand chop

Standingblock chop

Springboard

1 Underhand chop; Deze discipline is gebaseerd op de techniek achter het hakken van een boom die al is gekapt. De deelnemers staan op een horizontaal gemonteerd, 32 centimeter dik blok en moeten er met een bijl doorheen hakken. Het blok moet aan beide zijden worden gehakt.

 

2 Standingblock chop; Deze discipline simuleert het vellen van een boom met een bijl. Een verticaal gemonteerd blok (diameter 30 cm) moet zo snel mogelijk aan beide zijden worden doorgehakt. Het geheim in deze discipline zijn de nauwkeurige bijlslagen en een krachtige zwaai.

 

3 Springboard; Deze discipline omvat twee houten planken, de zogenoemde springplanken, die moeten worden verankerd in inkepingen die de deelnemers in een verticale stam kappen. Ze moeten dan op de verankerde springplanken gaan staan om een stam (diameter 27 cm) te bereiken die er bovenop is gemonteerd en deze doorhakken op een hoogte van ongeveer 2,80 m. Rookies gebruiken slechts één springplank, zodat de stam minder hoog is. Springboard wordt ook beschouwd als de zwaarste discipline omdat het niet alleen aankomt op een precieze techniek en veel kracht, maar ook op balans en vaardigheid.

Stocksaw

Singlebuck

4 Stocksaw; In deze discipline gebruiken alle atleten de MS 661 C-M, een standaard STIHL kettingzaag met meer dan 90 cc. Ze moeten een opwaartse snede en een neerwaartse snede maken om twee ‘cookies’ (schijfjes hout) af te zagen van een stam met een diameter van 40 cm, waarbij ze de stam niet meer dan 10 cm mogen inkorten. Hiervoor moeten de deelnemers de juiste combinatie van druk en snelheid toepassen bij het zagen van het hout.

 

5 Singlebuck; Met behulp van een handzaag van twee meter moeten de rivalen een schijf van een horizontaal gemonteerd blok zagen (46 cm diameter – 40 cm voor rookies). Het ritme en de techniek zijn cruciaal om een goede tijd van minder dan 15 seconden te scoren.

Praktische informatie

Feestterrein
23 april 2022
10:00

Meld je aan!

Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Telefoonnummer
Opmerkingen